Wat is het verschil tussen quiltstof en gewone stof?
Dat is een vraag die regelmatig aan mij gesteld wordt en best lastig is om te beantwoorden.
Om te patchworken worden verschillende lapjes stof aan elkaar genaaid.
Vroeger, in de 18e en 19e eeuw is in Amerika en Europa het patchwork ontstaan.
Door kleine stukjes stof van bijvoorbeeld afgedragen en versleten kleding aan elkaar te naaien - het patchen - kon men weer iets 'nieuws' maken bijvoorbeeld warme dekens ( quilts).
Dit waren zeker geen stoffen zoals wij ze nu kennen. Stoffen van verschillende diktes en materialen, het werd allemaal gebruikt. Ook de kleuren waren niet belangrijk. Als de stof maar bruikbaar was.
Veel quilts van vroeger zijn er niet meer. Totaal versleten en vergaan. Maar gelukkig ook weer niet allemaal. In textielmuseums kom je soms nog oude quilts tegen en er zijn verzamelaars die oude quilts verzamelen en deze soms laten zien op een tentoonstelling.
Die oude quilts zijn vandaag de dag een bron van inspiratie. Tegenwoordig worden er zogenaamde reproductie stoffen ontworpen waarbij de kleuren en motieven gebaseerd zijn op de kleuren en motieven van oude quilts.
Kenmerk / verschil
Eén van de kenmerken van quiltstof is dat het katoenen stof is.
Maar niet alle katoenen stoffen zijn gelijk.
Het hangt ook een beetje van je project af welke stoffen je wilt gebruiken.
En wordt het een quilt voor aan de muur of eentje voor op je bed. Daar zit nog wel wat verschil tussen.
Een ander verschil is of je wilt gaan patchen met de hand of op de naaimachine.
Katoenen stoffen worden geweven in een bepaalde dichtheid. Hoe dichter geweven, hoe lastiger het zal worden om deze te gebruiken bij patchwork en quilten met de de hand. Zeker het doorquilten van de quilt is dan erg zwaar en soms niet te doen. Goede quiltstoffen zijn zo geweven dat dit geen problemen opleveren.
Gewone katoenen stoffen worden vaak gebruikt voor kleding, beddegoed, tafelkleden, kussens en gordijnen. Deze stoffen moeten aan andere voorwaarden voldoen dan quiltstoffen. Zo werk je bij het patchwork met kleine stukjes stof wat maakt dat de print op de stof daarvoor geschikt 'moet' zijn. Een groot patroon op stof komt op bijvoorbeeld een dekbedhoes mooi uit maar is voor patchwork minder geschikt omdat het verknipt zal worden in vele kleine stukjes.
Motieven die op kledingstof gedrukt worden zijn niet altijd geschikt om te verwerken als quiltstof.
Katoenen gordijnstof is vaak wat zwaarder waardoor het mooier in de plooi hangt. Quiltstof kan gebruikt worden om gordijnen van te naaien. Om het mooi in de plooi te laten hangen, zeker bij grotere oppervlakten, kun je er voeringstof tegen naaien. Gebruik je kleurige stof let dan op het zonlicht om verkleuren te voorkomen.
Kleurgebruik, motieven en patronen
Quiltstoffen zoals wij die nu kennen hebben prachtige kleuren, motieven en patronen.
Met name de motieven en patronen op quiltstoffen zijn zo ontworpen dat ze geschikt zijn om in kleine stukjes stof te knippen.
Quiltstoffen geven ook een zekere stijl en sfeer weer. Zo zijn er antieke en klassieke kleuren, motieven en patronen maar ook hele kleurige quiltstoffen in alle kleuren van de regenboog. Daarnaast zijn er quiltstoffen met prints in allerlei thema's. Zelf woon ik op een boerderij en heb ik quiltstoffen met boerderijdieren en tractorstof in het assortiment.
Deze verscheidenheid kom je in een gewone stoffenzaak op stoffenkraam minder tegen zodat je toch op zoek gaat naar een echte quiltwinkel om je quiltstoffen aan te schaffen.
Quiltstof of andere stof?
De uitleg hierboven geeft al wel aan dat een duidelijk antwoord best lastig is.
Als eigenaar van een quiltatelier zeg ik, zeker als je nog niet zoveel ervaring hebt met stof, koop je stof in een goede quiltwinkel of atelier.
Maar dat wil niet zeggen dat andere katoenen stoffen niet geschikt zijn.
Belangrijk is dat je weet wat je met de stof wilt gaan maken. Moet het tegen een stootje kunnen of is het enkel een mooi decoratie in je huis.
Kledingstof kan heel geschikt zijn om in een quilt te verwerken. Omgekeerd naai ik af en toe een blouse of rok van quiltstof.
Van quiltstof kun je mooie lakentjes of dekbedhoezen voor op de kinderkamer maken maar een gewone lakenstof kan ook geschikt zijn om te gebruiken bij het maken van een quilt (lakenstof is wel lastiger te verwerken met de hand door de dichte weefdichtheid).
Quiltstof is over het algemeen iets duurder dan een gangbare katoenen stof. Daar staat tegenover dat je weet wat je koopt, namelijk stof die geschikt is om te patchen en te quilten.
Quiltstoffen zijn zo gemaakt dat ze fijn werken, je naald glijdt makkelijk door de stof bij het patchen en doorquilten.
Het antwoord...
Als je geen of weinig ervaring hebt met quiltstoffen en je wilt niet voor verrassingen komen te staan laat je dan adviseren in een goede quiltwinkel. Vertel wat je wilt gaan maken, laat eventueel zien wat je hebt aan stoffen.
Ook de grote variatie in kleur, motieven en patronen kan er voor zorgen dat je een 'echte' quiltstof kiest.
Ben je avontuurlijk en creatief aangelegd? Laat je dan niet weerhouden om eens verschillende stoffen uit te proberen. Dit geeft soms verrassende resultaten.
Ervaring is de beste leermeester.