Wat is patchwork en wat is quilten?

De termen 'patchwork' en 'quilten' worden nogal eens wisselend gebruikt en bedoeld.

Het woord ' patchwork' komt van 'patchen'.
Patchen is het aan elkaar naaien van verschillende lapjes stof. Verschillende aan elkaar genaaide lapjes vormen samen een quilttop, de bovenlaag van de quilt.
De lapjes stof kunnen allemaal verschillende kleuren hebben of juist mooie bij elkaar passende kleuren en ook het materiaal kan wisselen. Vaak worden hiervoor mooie quiltstoffen uitgezocht. Deze quiltstoffen zijn meestal gemaakt van 100 % katoen. De stoffen zijn voorzien van opgedrukte prints of geweven en van hoogwaardige kwaliteit.
Om de verschillende lapjes aan elkaar te zetten - het patchen - is het belangrijk om in de gaten te houden dat de stof waarmee gewerkt wordt 100 % katoen is. 
Zit er polyesther in de stof dan is deze vaak wat rekbaarder wat het lastig maakt om precies te patchen. Je wilt namelijk wel dat de naadjes van je aan elkaar gezette lapjes stof mooi aansluiten op de kruispunten.

Quilten

Quilten is het vastnaaien van meerdere lagen - meestal 3 - stof.
Een quilt bestaat uit een bovenlaag, tussenvulling en een achterkantstof.
De bovenlaag is meestal een fraai gepatchte top met daaronder tussenvulling en daar weer onder de achterkantstof.
Deze 3 lagen worden op elkaar gelegd. Om alles bij elkaar te houden als je de quilt bijvoorbeeld oppakt worden de lagen doorgequilt. Dit gebeurd vaak in patronen, in de naad of per blok.
Het doorquilten bestaat uit rijgsteekjes met speciaal quiltgaren. Dit garen is vaak wat dikker en sterker.
De rijgsteekjes zijn vaak heel klein maar voor een stoerder of vintage uiterlijk kun je er voor kiezen om ze juist wat groter te maken.

Openingstijden: woensdag en vrijdag van 10.00 - 15.30 uur en iedere 1e zaterdag van de maand van 10.00 - 12.00 uur.

Vrijdag 28 juni en zaterdagochtend 6 juli gesloten!

© 2009 - 2024 ♥ Atelier De Lindehof ♥ | sitemap | rss